Un canó contra la calamarsa ubicat a la partida de Vincamet fa anar de corcoll a veïns de Fraga, amb les afectacions mediambientals pertinents i dubtes sobre la seva efectivitat.

Els veïns i veïnes de Fraga han dit prou al canó anomenat “contra la calamarsa” que suporten des de l’any 2022. Farts d’esperar que l’Ajuntament de Fraga donés respostes a les seves sol·licituds han decidit acudir a la Fiscalia d’Osca per posar fi a la contaminació acústica, ambiental i de paisatge, que pertorba la vida de persones, animals i plantes i afecta el cicle de l’aigua.
Aquesta història comença quan l’empresa Sarraseca SL, aixopluc d’un únic individu de cognom coincident, implantà un canó contra la pedra a la partida de Vincamet de Fraga, a escassos dos-cents metres d’algunes cases, de granges i de l’autopista. Aquest canó dispara, a qualsevol hora del dia i de la nit, trets que fan tremolar, fins i tot, les finestres de les cases veïnes. Sense llicència ni autorització administrativa, sense legalitzar, el canó, segons consta a les explicacions de funcionament, pot disparar agents químics a l’atmosfera i perpetra un soroll insuportable que no permet el descans als domicilis ni una vida digna a pagès.
Els veïns de la partida de Vincamet ho van denunciar l’any 2022 davant el Seprona, organisme que va emetre un informe de manera immediata i diligent, detallant la incompatibilitat de l’artefacte amb la legislació vigent. Els veïns van presentar diverses sol·licituds a les oficines de l’Ajuntament de Fraga durant l’any 2023 i 2024 davant la passivitat del responsable final de l’administració local que havia de decidir sobre l’assumpte i implementar solucions.
El ple mes de juliol de l’any 2024, dos anys després de la seva instal·lació, es presentà petició de legalització del canó, davant la sorpresa del veïnat i d’alguns grups ecologistes. Amb data 24 de juliol de 2024 té entrada a les oficines de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) una consulta relativa al canó i la seva instal·lació per part dels veïns i veïnes, fet propiciat en descobrir que no només no s’actua des de l’Ajuntament per desmantellar l’estructura de l’artefacte, sinó que se’n pretén l’admissió a tràmit de la seva possible legalització.
Aquesta consulta es du a terme, perquè des de la denúncia davant el Seprona l’any 2022 i les posteriors sol·licituds a l’Ajuntament de Fraga, cap organisme havia donat resposta al problema ni tampoc s’ha fet ara com ara.
La consulta a la CHE incloïa la petició d’informació sobre l’autorització concedida per l’organisme per a la instal·lació del canó a la partida de Vincamet, així com l’aclariment de competències de les administracions i la legislació aplicable.
La secretària de la Comissaria de la Confederació Hidrogràfica sol·licità informe al Servei de Concessions i Autoritzacions de l’Àrea de Gestió del Domini Públic Hidràulic sobre els assumptes esmentats. En referència a les competències, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, com a organisme de conca, és manifesta competent per a l’autorització de la modificació de la fase atmosfèrica del cicle hidrològic quan tingui per finalitat evitar precipitacions en forma de calamarsa o pedra (article 3.3 del Reglament del Domini Públic Hidràulic).
Sense autorització
En referència al canó de la partida Vincamet, la CHE informà que una vegada consultada la base de dades d’expedients de la Comissaria d’Aigües, no es va trobar cap autorització vigent atorgada per aquesta Confederació per a la utilització de sistemes contra la calamarsa a la partida de Vincamet de la localitat de Fraga, a nom de persona física o de cap persona jurídica, d’acord amb les competències que el Reglament del Domini Públic Hidràulic, aprovat pel Reial decret 849/1986 d’11 d’abril, el qual desenvolupa l’article 3 del Text Refós de la Llei d’Aigües.
Així mateix, la CHE informà que tampoc s’havien trobat sol·licituds relatives a la modificació de la fase atmosfèrica del cicle hidrològic que tinguessin per finalitat evitar precipitacions en forma de calamarsa o pedra a la partida de Fraga.
D’altra banda, assenyala al seu escrit que “escaparia del control i supervisió de les possibles autoritzacions d’aquesta administració hidràulica altres aspectes aliens a les competències dels organismes de conca (urbanístic, contaminació acústica, control sanitari, efectes sobre la fauna i flora, etc.) que correspon a les administracions que tinguin atribuïdes tals competències”.
Quant a la competència en matèria de sorolls i contaminació acústica, la legislació aplicable inclou la Llei 37/2003, de 17 de novembre, del soroll, així com la Llei 7/2010, de 18 de novembre, de protecció contra la contaminació acústica d’Aragó.
D’acord amb l’article 5 de la Llei aragonesa, correspon als municipis, entre altres qüestions, l’aprovació d’ordenances sobre contaminació acústica; la inspecció i el control de les activitats susceptibles de causar contaminació acústica; així com l’establiment de mesures correctores i la imposició de sancions en cas d’incompliment de la legislació aplicable, en l’àmbit de les seves competències.
En conseqüència, la CHE afirmà que “correspondria a l’administració local el control del soroll produït pel funcionament dels canons contra la calamarsa”. En aquest sentit, l’Ajuntament de la localitat de Fraga no ha obert cap expedient sancionador ni ha instat cap procediment que asseguri la vida digna al camp a les partides de Fraga. Tampoc no ha instat el compliment de la seva mateixa ordenança de soroll, convertint-la en lletra morta, en un dret reconegut legalment que no poden exercir els ciutadans i administrats que viuen a pagès.
Afectació a fauna protegida
Malgrat que existeixen també aus en zones d’especial protecció, conegudes com a ZEPA, afectades per l’activitat del canó, l’Ajuntament de Fraga no ha incoat cap procediment per protegir la fauna. Una fauna que protegeix de manera explícita la mateixa legislació autonòmica i estatal, ambdues d’obligat compliment.
La fiscalia d’Osca va rebre la denúncia ciutadana i la petició d’auxili aquest mes de febrer. Els veïns i les veïnes de Fraga es troben a l’espera del decret d’admissió de l’escrit presentat, que també observen veïns i veïnes d’altres localitats com Seròs o la Granja d’Escarp, així com de Torrebesses i Llardecans, pobles afectats també per un altre canó il·legal del mateix origen.
Per altra banda, la primavera passada una calamarsada va eliminar el rastre de les cireres que hi havia plantades a la finca de l’esmentada empresa, malgrat que el canó va disparar nit i dia. Un canó que simula un trabuc gegant, un artefacte nociu, que trenca la bellesa del paisatge, que contamina i que pertorba el dret al domicili i al descans, el dret a la vida al camp, una andròmina que afecta la flora i a la fauna, i que, per a acabar-ho d’adobar, és inútil davant la força imparable de la natura. Força imparable que acompanya els ciutadans davant les administracions que els neguen els drets bàsics: terra, aigua, aire.