El Suprem tanca el litigi per les pintures de Sixena i n’ordena la devolució definitiva a l’Aragó

El MNAC haurà de traslladar les pintures murals del Monestir de Sixena complint la sentència del Suprem, tot i que els experts han advertit dels possibles riscos.

Pintures de la sala capitular de Sixena, actualment al MNAC. MNAC

El Tribunal Suprem ha posat punt final al llarg conflicte judicial sobre les pintures murals del Monestir de Vilanova de Sixena, en desestimar els recursos presentats i confirmar la titularitat aragonesa de les obres. La sentència ratifica que les valuoses peces de l’art romànic, actualment conservades al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), hauran de ser retornades al seu emplaçament original a la sala capitular del monestir situat a la comarca dels Monegres.

La decisió, emesa per la Sala Civil del tribunal, avala plenament les resolucions prèvies de l’Audiència Provincial de Huesca, que havia donat la raó al Govern aragonès, impulsor de la demanda, amb el suport de la comunitat religiosa titular del monestir i l’Ajuntament de Sixena.

El pronunciament judicial afecta tant el MNAC com l’Administració General de l’Estat i la Generalitat de Catalunya, que van participar en el procés com a parts demandades o intervinents. Amb esta resolució, el Suprem reforça la posició aragonesa en un dels casos més rellevants sobre patrimoni històric a l’Estat espanyol.

Els experts alerten del risc per a les obres

En més d’una ocasió, el MNAC ha alertat del perill que suposaria traslladar les pintures murals al Monestir de Sixena. Segons informes tècnics i estudis científics encarregats a entitats de prestigi, com l’Smithsonian Museum Conservation Institute, estes obres, d’un alt valor patrimonial i extrema fragilitat, podrien patir danys irreversibles si s’intenta el seu trasllat físic. Experts com Simona Sajeva, enginyera experta en conservació de pintura mural, han coincidit a destacar-ne els riscos.

El MNAC ha insistit que les condicions climàtiques i estructurals de la sala capitular de Sixena no garanteixen la seguretat de les pintures en el seu retorn. Els efectes de l’incendi de 1936 o els productes afegits en el traspàs, com restes de la cola que es va fer servir per a l’strappo, han contribuït a l’alteració química de les pintures. A més, apunten que “les condicions de manteniment i exhibició” del Monestir són “del tot incertes”.

Autor