La Fiscalia d’Osca ha admès a tràmit la denúncia dels veïns de Fraga contra els canons anticalamarsa.

Després d’un llarg periple, que compta ja amb més de tres anys de lluita veïnal, la Fiscalia d’Osca ha fet un pas endavant i ha admès a tràmit la denúncia ciutadana presentada al febrer pels representants dels veïns afectats pels canons sònics al Baix Cinca. La denúncia és dirigida a posar en coneixement de la justícia dues actuacions: una privada i una pública.
La privada és la presumpta comissió d’un delicte ambiental amb la instal·lació, sense cap mena d’autorització, de canons sònics que atempten contra el paisatge, contra el dret al descans, el dret a la inviolabilitat del domicili, contra els cicles de l’aigua i contra la flora i la fauna, en alguns casos, fauna en zona d’especial protecció (ZEPA).
La pública és contra aquells subjectes que, en aixopluc de les administracions en les quals ostenten càrrecs i malgrat haver estat informats pels veïns durant aquests tres anys, així com per l’autoritat mediambiental (Seprona), han fet cas omís de les denúncies i no han obeït, presumptament, els mandats de les seves mateixes ordenances municipals i de les legislacions de caràcter superior que els obliguen.
D’aquesta manera, com ja va comunicar la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, el canó de la partida Vincamet de Fraga no té autorització i el control de la legalitat urbanística relativa als sorolls d’aquestes instal·lacions és competència dels ajuntaments, en aquest cas, de l’Ajuntament de Fraga.
Els veïns i veïnes esperen que s’acabi amb aquesta barra lliure de canonades a l’aire i que els infractors siguin sancionats durament pel mal que han ocasionat, uns per jugar amb els drets dels seus conciutadans, i els altres, per permetre amb la seva inacció manifesta, aquest atemptat conra el medi ambient i contra els drets bàsics de les persones.